Utställare

Utställare 2011 (<--OBS)

Här presenteras utställarna som deltog i Örebros nya smak- och matfestival 2011!

Uppdaterad: 2011-10-13


Almstugan
I vårt hemrökeri i Ställberg röker vi fisk på gammalt vis, vi vedröker med al. I Julita samarbetar vi med lokala odlare som ekologiskt odlar vår raps som sedan kallpressas, vi har förutom den naturella tagit fram fyra olika smaksatta oljor, som tappas på smakfullt utformade krus.


Gårdsmejeri Ostbiten
Vi tillverkar ostar av mjölken från våra fjällnära kor och vi använder oss av gamla ostrecept från förr då man gjorde ost på fäbodarna. Det är fantastiskt att få ta hand om hela "kedjan" i produktionen; från att odla kornas mat och ta hand om den nyfödda kalven till att få följa den till ett vuxet djur och tillverka ost av mjölken som man sedan lämnar till kunden.

www.ostbiten.se


Engelbrekt Choklad
Vi presenterar en ny smaksatt chokladtryffel från Frankrike till mässpris! Även vinchoklad och fantastisk god fudge från Australien, härliga chokladkakor, pralin askar och mycket mer. Välkomna att provsmaka i vår monter.


Engelbrekt Lakrits
I samarbete med Lakritsfabriken i Ramlösa, ställer vi ut en jättesuccé på den svenska lakritsmarknaden: söt och salt Premium-lakrits i fin presentask. Även flera andra lakritssorter, ett 30 tal danska kvalitetslakrits, ekologisk lakrits från Kalabrien, rå lakrits, pulver och sugrör i lakrits till dina drinkar! Självklart också tryfflar & praliner med lakrits. Välkomna att provsmaka i vår monter!
  


Örebro Ost
En riktig ostbutik och en ostälskares dröm. I vår breda disk finner du såväl de riktiga klassikerna som de lite mindre vanliga, spännande alternativen. Vi hanterar alla ostar manuellt och erbjuder dig som kund, förutom goda ostar, kunskap och hög service.
www.orebroost.se


Oil & Vinegar
Den perfekta presentbutiken med smakrika medelhavsprodukter i fina presentförpackningar
. Oil & Vinegar erbjuder ett mustigt utbud av oliver, tapenader, pesto och kryddor samt lösviktsförsäljning av olivoljor och balsamvinäger.
http://se.oilvinegar.com/winkel/details/orebro


Nostalgifrozza
nOSTalgiFROZZA är Örebros nya ostbutik där du hittar smaker du inte kunde drömma om! All ost är gårdsproducerad i norrland. I butiken hittar du även andra norrländska delikatesser såsom fjällröding, hjortronsylt, tunnbröd och paltbröd.
www.nostalgifrozza.se


Härjedalskök
Låt dig inspireras av våra utmärkta kök och förvaringsalternativ. Vad många inte vet är att HärjedalsKök erbjuder produkter till hemmets alla rum. Ägna några minuter och se vilka möjligheter som finns.
Med Härjedalsmetoden erbjuder vi, som ni säkert känner till, en kök och förvaringslösning på den befintliga stommen. Efter ett kostnadsfritt hembesök, mäter, tillverkar och monterar vi köksluckor och lådor på dina befintliga stommar. Tillverkningen har vi vid vår fabrik i Funäsdalen. Allt ni behöver göra är faktiskt bara att välja design.
http://www.harjedalskok.se/web/Orebro_1.aspx


Hällebytorp Gårdshandel
Alla varor är ekologiska och kommer från vår egen KRAV-märkta gård. Bland annat kommer vi att ha hjortkött, nötkött, rökt hjort, fläsk & charolais samt Hällebykorv och ölkorv. Välkommen till Hällebytorps monter!
http://home.swipnet.se/hallebytorp/


Grythyttan Whisky
Sedan drygt 1 år är Grythyttan igång och destillerar svensk whisky. Under mässan kommer vi att ha premiär på vårt hårdast rökiga recept – Heavy Peated 50 ppm; en riktig vinnare framtagen av vår produktionstekniker Christian Wikström. Grythyttan är unikt i den bemärkelsen att vi tar vatten från egen källa och använder jäskar av Oregon Pine. Vattnet rinner från bergsområdet Käglan och källan vi tar det friska, klara vattnet från är döpt efter Gustav Vasa, som sägs ha stannat där för att släcka törsten. De traditionella jäskaren i trä är tillverkade speciellt för oss i Skottland av Oregon Pine. Det är unikt i Sverige, och bidrar till den smakfulla karaktären på våra produkter. Under mässan kan du provsmaka alla våra recept, samt några olika fatlagringar. Passa på att boka ditt eget whiskyfat under mässan så får du en bonus. Destilleriet ligger naturskönt beläget på gården Ekeberg, ca 15 km Ö om Örebro. Här erbjuder vi våra besökare ett komplett Whisky Centre med shop, servering och Whiskybar. Du kan gå på rundtur i destilleriet och på nära håll se våra vackra kopparpannor. Hos oss kan du provsmaka våra destillat innan du bestämmer vilken variant på fatet du vill ha. Vi tar även mot grupper som vill äta, prova och gå på rundtur (även kvällar). Framåt jul serverar vi vår läckra jultallrik. Till den kan du njuta vårt klara destillat, som förhöjer upplevelsen. Är du riktigt intresserad av whisky – passa på att gå vår whiskyskola. Där får du mer kunskap och får delta i produktionen en hel dag.

Bli delägare i svensk whisky
Grythyttan är Sveriges näst största whiskybolag sett till antalet aktieägare. Nu söker vi fler som vill vara med och bygga svensk whisky.

www.grythyttanwhisky.se


Englas Skafferi
Vi driver ett gårdsbageri i Lännäs Södra Skola, tre mil sydost om Örebro. Efter ekologiska principer och med ett stort mått av kreativitet bakar vi bröd på ekologiskt, lokalproducerat mjöl malt av bonden själv i kvarnen och låter degarna jäsa med surdeg. Vi berättar gärna om jäskorgar, baguetteplåtar och snittknivar och låter er smaka på våra egna skafferiprodukter.
I vårt pedagogiska gårdsbageri anordnas kontinuerligt bakkurser i surdegsbakning, företagskonferenser och föreläsningar.
www.englasskafferi.se


Lady Marmalade
Lady Marmalade är småskaligt producerad marmelad, speciellt framtagen för dig som vill ge extra krydda till ost, mat och desserter. Filosofin är enkel, kreativt hantverk med maximalt med högkvalitativ frukt, helst ekologisk och närproducerad och med minimalt med socker. Gemensamt för samtliga marmelader är att det innehåller en stor portion kreativitet och passion som resulterar i härliga smakupplevelser. Smaker som överraskar, lockar till samtal och glädje men framförallt – lätta att älska!
www.ladymarmalade.se


Ervalla Lamm
I gränstrakterna mellan Närke och Västmanland där det öppna landskapet övergår i Bergslagens djupa skogar - där föds, betar och lever våra får. Från tidig vår till sen höst strövar de tillsammans med resten av flocken över gräsbevuxna marker. En del av våra lamm föds inomhus under den kallare årstiden, medan andra föds utomhus då värmen och solen återvänt igen. På våra gårdar har vi valt att föda upp djuren enligt KRAVs regler. Detta innebär också att vår odling av gräs och spannmål som blir till vinterfoder åt fåren sker ekologiskt, med långsiktig hänsyn till miljön. Hos oss kan du beställa lamm som levt hela eller större delen av sitt liv på grönbete. I vår monter på SMAKA kommer vi att sälja bland annat färskt lamm- och nötkött samt lammskinn. Dessutom vår goda lammchorizo som används av till exempel Kalason på Lerbäcks Teater.
www.ervallalamm.se


Grythytte Qwarn
Av ekologiskt närodlad råg, vete, korn och dinkel mal vår egen mjölnare ett helkornsmjöl på den gamla stenkvarnen i Grythyttan. Av det härliga mjölet bakar vi, med kärlek och omtanke bland annat  knäckebröd, knäckebräck och Grythyttelimpa. Sommartid förvandlas kvarnen till gårdsbutik, galleri och café. Välkomna till vår monter!
www.grythytteqwarn.se


Jasiri Gård
Vi skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Vi slaktar, styckar och förädlar på gården både egna djur från gården samt från närliggande gårdar. Våra produkter innehåller 100% köttråvara. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser som går att spåra till sitt ursprung.
www.jasiri.se


Sverkesta Gård
På Sverkesta Gård finns olika saker att göra. Titta, spela och äta. En av våra specialiteter är kalvost på råmjölk från våra kossor. När kalven fått sitt, tar vi hand om resten och förvandlar till olika produkter.
www.sverkestagard.se


Kårsta Frukt & Bär
Vår gård ligger en mil norr om Örebro nära sjön Lången. Vi har drivit vår gård ekologiskt i över 20 år och är nu också KRAV-godkända. I vår fruktodling finns ett tiotal sorter av äpplen som mognar från augusti till oktober. De äpplen som inte säljs direkt på hösten blir i stället till Äppelmust. Favoritsorterna är Höstdessert, Atvastra och Amorosa. Vi odlar också Hallon, Svarta vinbär, Plommon och Rosenkvitten.


Neerings i Grythyttan
Vi har egen tillverkning av glass och choklad. Av de bästa råvarorna skapar vi dagligen friska smakkombinationer från egna recept, gärna med nötter, frukt och choklad. Våra produkter har låg fetthalt och finns även i socker- och laktosfria alternativ.
www.neerings.se


Herrmans Fisk & Delikatesser
Vi erbjuder ett stort sortiment med färsk fisk, skaldjur och delikatesser. Vår ambition är att alltid erbjuda lokala produkter där möjligheten finns, likaså att alltid sätta vår egen prägel i varorna. Av den anledningen samarbetar vi endast med små nischade leverantörer samt har personlig kontakt med fiskare i Hjälmaren. Välkommen till Örebros personligaste fiskhandlare!
www.herrmansfisk.se


Köksteam
Välkomna till vår monter för att prata kök! Vi har allt från enbart luckor i trä, målat eller laminat till kompletta kökslösningar.
www.koksteam.se


Ampans Choklad
Underbara praliner, tryfflar och presentchoklad småskaligt producerad med en stor portion passion. Hela chokladsortimentet tillverkas uteslutande av belgisk choklad. Som senaste tillskott tillverkas praliner fyllda med marmelad från Lady Marmalade. En underbar kombination – så äkta och så gott!
www.ampans.se


Lycktäppan Rapsolja
Vi är en KRAV-märkt växtodlingsgård i Fellingsbro som ställer ut egenpressad rapsolja av högsta kvalitet. Vår olja används bland annat av finalkockarna i ”Den Lokala Kocken”. Välkommen till vår monter!


Råberga Eko & Kullens Kvarn
Kullens Kvarn i Glanshammar är navet i vår verksamhetskedja. Vi mal mjöl från vår egen och andras spannmålsproduktion under varumärkena Råberga Ekoprodukter och Kullens Kvarn. Mjölet finns till försäljning direkt till kund och levereras till bagerier och butiker i Örebro med omnejd. En av våra produkter är matvete som är en obligatorisk ingrediens i kocktävlingen ”Den Lokala Kocken”
www.rabergaeko.se


Lillåns Konditori
Vi är ett bageri och konditori som ligger i norra delen av Örebro stad i Lillån. Vårt intresse ligger främst vid att producera bröd som är KRAV eller Ekologiskt certifierat, och på lokalproducerade råvaror. Vi tillverkar och tar fram bröd enligt våra egna recept. Vi tillverkar även konditorivaror själva men enligt det konventionella regelverket.
www.lillnskonditori.se


Långtorps Bigård
Långstorps bigård är ett familjeägt företag med ett antal bigårdar utspridda inom Askersunds kommun. Förutom att vi säljer honung utbildar vi nya biodlare och säljer bitillbehör. Vi säljer äkta helt obehandlad honung med färg och smak som bina bestämt. Honungen är kallslungad och handrörd. Vi är med i Svenskt Sigill och har därmed certifikat.
www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/614/1/


Berga Ägg & Jord
Ekologiskt lantbruk med äggproduktion utanför Fjugesta. I vår lilla äggbod kan du alltid handla färska KRAV ägg och under betessäsong även titta på hönorna som går ute. Våra hönor äter ekologiskt foder och de har gott om utrymme när de är inne. Under sommarhalvåret har de tillgång till beteshagar där de kan göra sådant som hönor alltid gjort – sprätta och picka, äta mask och gräs, sola och sandbada. En del av äggen vidareförädlar vi på gården till Lyckliga Hönans Glass, Ostkaka, maränger med mera.
www.berga.net


Närke kulturbryggeri
Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början! - Ett litet bryggeri med stora smaker! Sedan 2003 brygger vi smakrik öl med stor variation i Grenadjärstaden i Örebro.
www.kulturbryggeri.se


Lekebergs Frukt & Bigård
Lekebergs Frukt- och Bigård är ett företag som producerar honung, äpplen och äppelmust. Ingen form av tillsatser eller smakämnen används. Äpplena säljs i 12 kg´s lådor på hösten, eller mustas. Ingrid Marie, Aroma och Rödluvan är äppelsorter som förekommer just nu. En nyplantering av äppelträd hösten 2011 är inplanerad och då utökas sortimentet i äppellunden med sorterna Discovery och Angold. De egna bina sköter pollineringen av äppelträden.


Sikfors Herrgård
Sikfors Herrgård ligger vackert belägen vid Sörälgens norra strand. Platsen är perfekt för den mindre gruppen som söker avskildhet med god, personligt service. Vi kombinera en bra arbetsmiljö med ett bekvämt boende, god mat, en gedigen vinlista och trevliga aktiviteter. Under året håller vi matlagningskurser där sparris, vilda örter, svamp och råvaror från skördetiden står på menyn. Det finns 16 rum att övernatta i. Sikfors Kvalitetskonserver är handverksmässigt framställda smakupplevelser som dessutom håller sig länge. Ta med en av våra patéer på utflykt, ha en i reserv i köket, eller ge bort en i present och njut av traditionella smaker i modern tappning. Idag finns det Herrgårdens Sylta, Hemgjord Blodkorv och Grov Leverpastej att välja på. Sortimentet ska i framtiden utökas med flera smaker.
www.sikforsherrgard.se